Chi Ryu Aiki-JuJitsu
21954
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21954,page-child,parent-pageid-21715,stockholm-core-2.3,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Chi Ryu Aiki-JuJitsu ©
Wat is Chi Ryu Aiki-JuJitsu?

Chi Ryu Aiki-JuJitsu is de kunst waarin Hanshi Bernaschewice zijn vaardigheden en kennis van bijna 60 jaar ervaring in vechtsporten verenigd. Het wordt gekenmerkt door zijn unieke bewegingspatronen en zijn precieze en dynamische technieken verkregen uit verschillende vechtkunsten zoals Karate, Judo, Aikido, Daito Ryu Aiki-Jitsu, Hakko Ryu, Iaido, Kendo en Okinawa Kobudo evenals uit de studies van Hanshi Bernaschewice in TCM (traditionele Chinese geneeskunde) en acupunctuur. Veel instructeurs hebben Hanshi Bernaschewice beïnvloed bij de ontwikkeling van die patronen en technieken, waaronder bekende Japanse en Europese leraren maar ook leraren van Okinawa.

Chi Ryu Aiki-JuJitsu is een effectieve synthese van trappen, slaan, slaan, gooien en wurgen. Traditionele wapentechnieken (van Ken-Jitsu of Iai-Jitsu) vormen de basis voor veel technieken die te vinden zijn in het Chi Ryu Aiki-JuJitsu-programma. Het is vanwege deze verklaring dat Chi Ryu Aiki-JuJitsu moet worden beschouwd als een unieke traditionele krijgskunst in vergelijking met veel andere recente kunsten.

Naast de studie van het technische programma wordt veel aandacht besteed aan Kihon-technieken zoals Ukemi waza, Tai sabaki en Atemi waza. De studie van Kihon waza gaat vaak hand in hand met de studie van Kata. Niet alleen zijn studenten van Chi Ryu Aiki-JuJitsu opgeleid in de Kata van het systeem (Chi Ryu Kata Dai Ichi) maar veel andere Kata’s (Nage no Kata, Shinto no Kata, Kime no Kata, Suwari waza Kata, Seitai Iai Gata etc. ) worden ook bestudeerd. Het systeem legt veel nadruk op lichaamscontrole en technische perfectie. Studenten van Chi Ryu Aiki-JuJitsu moeten intensief trainen in Kihon waza, Kata en het technische programma om de technische perfectie te krijgen waar deze kunst om vraagt.

Ontwikkeling

In vergelijking met andere vechtsporten zoals Karate of Kobudo is Chi Ryu Aiki-JuJitsu een zeer recente stijl. Hanshi Shōchi Jhonny Bernaschewice begon in 1964 verschillende vechtsporten (Karate, Judo, Aikido, Ju-Jitsu) te trainen. Door de jaren heen ontwikkelde Hanshi Bernaschewice zijn “Chi Ryu”.

Het moet als een traditionele kunst worden beschouwd vanwege de achtergrond van Hanshi Bernaschewice. De blootstelling aan andere vechtsporten zoals Karate, Judo, Aikido, Ju-Jitsu, Hakko-Ryu, Daito-Ryu en Iaido gaf Hanshi Bernaschewice een fundamenteel inzicht in vechtkunsten. Van deze blootstelling ontwikkelde hij Chi Ryu Aiki-JuJitsu als een synthese van de verschillende kunsten die hij heeft beoefend.

Sinds de 1971 gaf hij les in Ju Jitsu . In 1983 begon hij les te geven in Chi Ryu Aiki-Jitsu, zowel in zijn Honbu Dojo als ook op seminars over de hele wereld.